dimarts, 1 d’octubre del 2013

Carn d'olla light

 
Sempre pensem que aquest plat és molt energètic i si estem fent dieta no el podem menjar, però aquesta versió light és apta per persones que tenen el colesterol elevat, diabètics, hipertensos, etc. Només cal evitar posar botifarra negra, cansalada, xoriç i utilitzar carn de les parts més magres. Si posem pollastre retirarem la pell i el greix visible, d'aquesta manera aconseguirem que aquest plat sigui apte per a tota la família, tan pels que estan a dieta com pels que no s'han de controlar tant.
 
CARN D'OLLA
 
 
INGREDIENTS PER 4 PERSONES
 
.- 800 g de cigrons, poden ser en conserva
.- 2 patates
.- una ceba
.- 2 pastanagues
.- un porro
.- un nap
.- una xirivia
.- un tros d'api
.- un os blanc de pernil, salat
.- un quart de gallina sense pell
.- un braó de xai
.- 4 aletes de pollastre
.- 200 g de carn de porc (magra) picada per les mandonguilles
.- un ou
.- una cullerada gran de pa ratllat
.- all i julivert
.- una cullerada de pinyons pelats
.- una mica de sal
 
 
ELABORACIÓ
 
Posarem els cigrons a remull la nit anterior, però si ho preferiu podeu utilitzar-los en conserva. Introduirem tots els ingredients a l'olla, prèviament netejats i pelats, juntament amb les mandonguilles. Cobrirem bé amb  aigua . Quan arrenqui el bull sortiran uns grumolls d'escuma, els haurem d'anar retirant . Després taparem l'olla i abaixarem el foc. Reservarem  les patates pel final. Si teniu olla exprés, la cocció és molt més ràpida, des del moment que comença a sortir vapor per la vàlvula esperem uns 30-35 minuts, després retirarem del foc. Refredarem l'olla sota el raig de l'aixeta amb aigua freda, aquest pas s'ha de fer amb molta precaució per que ens podríem cremar. Esperarem a que baixi la pressió abans d'obrir-la, després posarem les patates tallades i deixarem bullir uns 15 minuts més. Si voleu podeu afegir un grapat de pasta, a mi m'agrada molt una en forma de petxines, per que no es passa, i si l'has de guardar pel dia següent o congelar-la no perd la seva textura. La carn d'olla és un plat senzill, requereix un temps d'elaboració una mica llarg, però té l'avantatge que el podem congelar en tupers i utilitzar-lo en qualsevol moment, en aquest cas haureu de retirar la patata, ja que no tolera massa bé la congelació, agafa un regust desagradable.  Mireu els tupers que he preparat per les meves filles, així m'asseguro que em vinguin a veure de tant en tant, bé és broma. Je, je...
 
Moltes vegades utilitzo restes de carn que tinc per casa com el braó , ja que quan  compro xai surt molt més econòmic si et posen un tros de torna o el braó, però es pot posar carn de vedella, o també  el preparat que ve envasat amb porcions de diferents carns, en aquest cas us aconsello llençar la cansalada, així evitarem carregar el plat  calories i colesterol.
 
 
 ELABORACIÓ DE LES MANDONGUILLES
 
Posarem la carn magra picada en un plat, juntament amb l'ou, els pinyons, l'all, el julivert i un polsim de sal. Ho barregem tot amb una forquilla, després afegirem una cullerada de pa ratllat per ajudar a que la mescla agafi consistència i puguem fer les mandonguilles amb facilitat. Anirem agafant porcions i fent les boletes amb les mans. Hi ha qui fan una sola mandonguilla, a mi m'agrada fer-les més petites, però és qüestió de preferències. Espero que no renuncieu a fer aquest plat, és molt saludable i encara que triguem una mica més de temps, després ens compensarà, ja que accepta perfectament el congelat i ens pot resoldre la situació en qualsevol moment. Bon  profit!
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada